Az Angus skót eredetű húsmarha, ami mára a világ egyik legismertebb fajtájává vált. Köszönheti ezt számos jó tulajdonságának és egyedi, magas márványozottságú, kiváló minőségű húsának. Mára egész Európában, Észak és Dél- Amerikában, Új-Zélandon és Ausztráliában is elterjedt. Hazánkban az Angus fajta a 80-as évek végétől van jelen.
Egy biztosan kijelenthető: az Angus a világ legerősebben fejlődő és legnagyobb jövő előtt álló fajtája, amely a húsmarhák között a felső kategória széles körben elterjedt képviselője.
Genetikailag szarvatlan, könnyen kezelhető, szelíd fajta. Színe egyszínű fekete vagy vörös. Az állomány megközelítőleg háromnegyed része fekete. Húsminőségben azonban a szín alapján nem lehet különbséget tenni. Az USA-ban az American Angus Association a fekete, a Red Angus Association of America a vörös színű egyedeket tartja nyilván.
Magyarországon a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesülete (BHTE) tartja nyílván és törzskönyvezi az Angus egyedeket.
A tehenek kifejlettkori élősúlya 500-600 kg, a bikák 800-1000 kg súlyúak. A fajta egyik legkiemelkedőbb tulajdonsága a jó reprodukciós képessége és kiváló anyai tulajdonságai. A borjak gyorsan fejlődnek, kimagasló tömeggyarapodásra képesek. Éppen ezért sokszor már 16-18 hónaposan vágják, azonban 500 kg felett kezdődik el az erőteljes faggyúsodás, aminek eredménye a finom rostú, márványozott és rendkívül ízletes steak hús, melyet a világ minden táján az éttermek kiemelt steak választékában kínálnak.
De mi az a márványozottság?
Az Angus fajta genetikai jellemzője, hogy a zsír (faggyú) jelentős részét kötőszöveti (intramaszkuláris) zsír formájában az izomrostok közé építi. Ez a típusú zsírszövet adja a hús márványozottságát. Annál márványozottabb a hús minél több, és minél vékonyabb zsírszövet járja át.
A kötőszöveti zsír adja a marhahús jellegzetes ízvilágát, és annak köszönhetően a hús nem szárad ki sütés közben, tulajdonképpen a saját zsírjában sül. Minél márványozottabb egy hús, annál puhább és omlósabb steak készíthető belőle.
Bár az intramaszkuláris zsír az Angus alapvető tulajdonsága, a folyamatos és állandó magas minőség biztosításához elengedhetetlen a megfelelő tartás és takarmányozás.
A Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesülete (BHTE) 2021-ben bejelentette az Igazolt Magyar Angus Hús védjegy bevezetését, amit minden évben a kritériumoknak megfelelő állattartók és feldolgozók kaphatnak meg. Cél a hazai minőségi húsfogyasztás elősegítése, és az, hogy a vásárlók is transzparens módon felismerhessék, ha minőségi Angust vásárolnak.
Az Igazolt Magyar Angus Hús védjegyet az a gazdaság kaphatja meg, amelynek állatállománya regisztrálva van a BHTE rendszerében, valamint eleget tesz az alábbi feltételeknek:
A Hortobágy Angusnál ez 100%.
Büszkék vagyunk arra, hogy a Hortobágy Angus a fenti kritériumokat maradéktalanul teljesítve, a legelsők között kapta meg az Igazolt Magyar Angus Hús védjegyet.