Miért Angus?

A fajta

Aberdeen Angus

Az Angus skót eredetű húsmarha, ami mára a világ egyik legismertebb fajtájává vált. Köszönheti ezt számos jó tulajdonságának és egyedi, magas márványozottságú, kiváló minőségű húsának.  Mára egész Európában, Észak és Dél- Amerikában, Új-Zélandon és Ausztráliában is elterjedt. Hazánkban az Angus fajta a 80-as évek végétől van jelen.

Egy biztosan kijelenthető: az Angus a világ legerősebben fejlődő és legnagyobb jövő előtt álló fajtája, amely a húsmarhák között a felső kategória széles körben elterjedt képviselője.

Fajtajellemzők

Genetikailag szarvatlan, könnyen kezelhető, szelíd fajta. Színe egyszínű fekete vagy vörös. Az állomány megközelítőleg háromnegyed része fekete. Húsminőségben azonban a szín alapján nem lehet különbséget tenni. Az USA-ban az American Angus Association a fekete, a Red Angus Association of America a vörös színű egyedeket tartja nyilván.

Magyarországon a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesülete (BHTE) tartja nyílván és törzskönyvezi az Angus egyedeket.

A tehenek kifejlettkori élősúlya 500-600 kg, a bikák 800-1000 kg súlyúak. A fajta egyik legkiemelkedőbb tulajdonsága a jó reprodukciós képessége és kiváló anyai tulajdonságai. A borjak gyorsan fejlődnek, kimagasló tömeggyarapodásra képesek. Éppen ezért sokszor már 16-18 hónaposan vágják, azonban 500 kg felett kezdődik el az erőteljes faggyúsodás, aminek eredménye a finom rostú, márványozott és rendkívül ízletes steak hús, melyet a világ minden táján az éttermek kiemelt steak választékában kínálnak.

A kulcs

Márványozottság

De mi az a márványozottság?

Az Angus fajta genetikai jellemzője, hogy a zsír (faggyú) jelentős részét kötőszöveti (intramaszkuláris) zsír formájában az izomrostok közé építi. Ez a típusú zsírszövet adja a hús márványozottságát. Annál márványozottabb a hús minél több, és minél vékonyabb zsírszövet járja át.

A kötőszöveti zsír adja a marhahús jellegzetes ízvilágát, és annak köszönhetően a hús nem szárad ki sütés közben, tulajdonképpen a saját zsírjában sül. Minél márványozottabb egy hús, annál puhább és omlósabb steak készíthető belőle.

Bár az intramaszkuláris zsír az Angus alapvető tulajdonsága,  a folyamatos és állandó magas minőség biztosításához elengedhetetlen a megfelelő tartás és takarmányozás.

X